Dječji folklorni festival

Folklorni ansambl Sveta Nedelja organizator je „Svetonedeljskog dječjeg folklornog festivala“ koji se u Svetoj Nedelji kontinuirano održava od 2004. godine.* Kroz svoju povijest festival je nekoliko puta mijenjao lokaciju i datum održavanja pa je tako u početcima bio vezan uz proslavu dana grada Svete Nedelje koji se obilježava na blagdan Presvetog Trojstva. Festival se u tom periodu održavao na pozornici glavnog gradskog trga, a ukoliko je bilo loše vrijeme, održan je u šatoru ispred vatrogasnog doma. Upravo zbog mogućnosti lošeg vremena, festival se zadnjih nekoliko godina održava u sportskoj dvorani OŠ Vladimira Deščaka zadnju subotu u listopadu.

2018. godina bila je posebna za „Svetonedeljski dječji folklorni festival“ jer se te godine održao po 15. puta. Sukladno tome, festival je trebalo učiniti posebnim, drukčijim nego prije zbog čega smo odlučili da 15. svetonedeljski dječji folklorni festival bude u znaku dječjih folklornih sekcija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Odaziv je bio i više nego dobar. U goste su nam došle dječje sekcije manjina Slovaka, Čeha, Bošnjaka, Talijana, Srba, Rusina, Ukrajinaca i Mađara. Izuzetno nam je bilo drago vidjeti kako djeca njeguju običaje svojih predaka u „tuđoj“ zemlji.

2019. godine organizirali smo 16. po redu „Svetonedeljski dječji folklorni festival“. Odaziv društava te je godine bio najveći do sada. Nastupilo je 11 društava s područja cijele Hrvatske sa ukupno 13 točaka, te preko 350 izvođača. Toliki odaziv čini nas izuzetno sretnima iz više razloga, a najvažniji je onaj da kulturni običaji Hrvatske neće zamrijeti dokle god ih njeguju naši najmlađi.

Od početka održavanja festivala pa do danas, na „Svetonedeljskom dječjem folklornom festivalu“ nastupilo je više od 100 društava te preko 1000 djece i drugih izvođača. Ponosni smo na taj projekt jer u Republici Hrvatskoj nema mnogo folklornih festivala posvećenih djeci. Upravo je zbog toga naš festival prepoznat diljem Republike Hrvatske. Iznimno nas veseli činjenica da se za naš festival pročulo i van granica Hrvatske, pa je vrlo izgledno da festival u skorije vrijeme poprimi i međunarodni karakter.

Organizacijom „Svetonedeljskog dječjeg folklornog festivala“ stavljamo grad Svetu Nedelju na kartu važnih folklornih destinacija u Hrvatskoj. Također se nadamo da smo organizacijom ovog festivala pomogli Gradu osvojiti titulu „Grad Sveta Nedelja – Grad prijatelja djece“.

Datum: zadnja subota u listopadu
Lokacija: sportska dvorana OŠ Vladimira Deščaka

 

* iznimno zbog epidemije uzrokovane COVID-19 virusom festival se nije održao 2020. godine

Preuzmite prijavnicu za SDFF: